Algemene informatie Led

Voordelen:

Energiezuinig en dus goed voor uw portemonnee. Led verlichting werkt met lage spanning en is bijzonder zuinig, meestal tussen de 1 en 5 watt per Led. Led’s hebben een hoge lumen/watt verhouding waardoor zeer efficiënt met de energie wordt omgegaan.De nieuwste generatie leds zijn de Power leds, die een hoger vermogen en lichtsterkte hebben.In vergelijking met een gloeilamp verbruikt een led-lamp een stuk minder elektriciteit:de elektrische energie wordt immers rechtstreeks omgezet in licht, en de warmteproductie is gering.Eén jaar continue gebruik van het led-licht zou bijvoorbeeld maar twee euro kosten; veel minder dan een gloeilampdie makkelijk 50 euro haalt. In theorie kan een led 100% van de elektrische energie omzetten in licht; in de praktijk ligt de efficiëntie van leds ergens tussen die van gloeilampen en fluorescentielampen.

Duurzaam en onderhoudsvrij

Met een levensduur van soms wel honderduizend branduren dient led-verlichting niet zo snel vervangen te worden. Halogeenverlichting moet het doorgaans stellen met 3000 branduren.Leds bevatten geen gloeidraad, die vaak stuk gaat bij traditionele verlichting. Daarom is led-verlichting handig op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn, zoals bepaalde tuinverlichting.

De lange levensduur biedt een heleboel voordelen voor openbare ruimtes, hotels en verlichting van hoge ruimtes zoals inkomsthallen en trappenhuizen. De verlichting van bijvoorbeeld hotelkamers is goedkoper en bovendien lopen hotelgasten minder het risico dat ze geconfronteerd worden met kapotte lampen. Het vervangen van lampen in hoge ruimtes zoals trappenzalen en bioscopen is ook minder vaak nodig, zodat laddergebruik sterk beperkt wordt.

Slagvast en schokbestendig

De led-lampjes zijn haast onbreekbaar en schokbestendig, en zijn ook goed bestand tegen koude en trillingen.De gebruikte halfgeleider zit mooi ‘verpakt ’in een omhulsel van epoxyhars,dat waterbestendig is.

Koel en dus veilig

.Led-verlichting geeft niet veel warmte af, waardoor het zeer kindvriendelijk verlichting is.

Geen straling

Led-verlichting geeft geen ultraviolette of infrarode straling af. Dat maakt de lichtgevende diodes geschikt voor toepassingen in voeding of textiel, of om oude voorwerpen in musea te verlichten.

Geschikt voor sfeerverlichting en andere verlichtingseffecten

Via de techniek van de veranderde kleuren, kan je oneindig met kleuren spelen. RGB-leds combineren immers de drie kleuren rood, groen en blauw in één behuizing, waardoor de creatie van het hele kleurenspectrum mogelijk wordt. Doordat de led-verlichting richtbaar en programmeerbaar is, kan de kleurintensiteit en -mengeling snel aangepast worden.

Geschikt voor monochrome toepassingen

Leds zijn heel geschikt voor monochrome toepassingen, omdat licht niet dient gefilterd te worden. Een gloeilamp met een lichtfilter is minder helder dan een led-lampje in de juiste kleur..

Miniatuur lichtbron

De leds zijn bijzonder klein en compact. Ontwerpers kunnen daarom creatieve armaturen ontwerpen.

Snelle reponstijd (ideaal voor digitale sturingen)

Led heeft geen opwarmtijd nodig, zoals dat bij een spaarlamp of tl-almp het geval is.

Nadelen:

De hoge prijs van led

De huidige led-verlichting op professioneel niveau is drie-tot tienmaal duurder in aankoopprijs dan andere verlichtingsbronnen

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van witte leds is lang onstabiel en vrij koud (5000K) gebleven. Een aantal armaturen werken ondertussen wel met gloeilamplicht ca. 3000K

 


.